18 jul Wie mag na de scheiding in de koopwoning blijven wonen?
Na een scheiding of beëindiging van een geregistreerd partnerschap ontstaat vaak de vraag: wie mag er in de koopwoning blijven wonen? Wie in de woning mag blijven wonen hangt volledig af van de situatie, op wiens naam het huis staat en welke afspraken u met elkaar maakt. Wij bespreken de verschillende situaties in deze blog.
Algehele gemeenschap van goederen
Als u getrouwd bent in algehele gemeenschap van goederen, dan is het eigenlijk vrij simpel. Alle bezittingen zijn van jullie samen en dus moet het vermogen, inclusief de schulden, gelijk verdeeld worden. De waarde van de woning moet dus ook verdeeld worden.
Als jullie besluiten het huis te verkopen, dan kunnen jullie de waarde, overwaarde of schulden verdelen.
Wil een van jullie in het huis blijven wonen? Dan zal deze persoon genoeg geld moeten hebben om de ander uit te kopen en genoeg geld moeten hebben om alleen de hypotheek op te kunnen brengen. Daarnaast moet de hypotheekverstrekker ermee akkoord gaan dat de hypotheek op naam van één persoon komt.
Afspraken over wat er met de woning gaat gebeuren kunnen het beste worden opgenomen in het echtscheidingsconvenant. Afspraken die hierin zijn opgenomen zijn afdwingbaar.
Beperkte gemeenschap van goederen
Voor huwelijken die na 1 januari 2018 zijn gesloten, is de beperkte gemeenschap van goederen de standaard geworden. Dit houdt in dat uw bezittingen en schulden van vóór het huwelijk of aangaan van een geregistreerd partnerschap, van u blijven.
In de volgende situaties is een eventuele koopwoning van jullie samen:
- De woning is tijdens het huwelijk gekocht;
- Jullie hebben de woning samen gekocht vóór het huwelijk.
Voor de verdeling van een gezamenlijke woning bij beperkte gemeenschap voor goederen gelden dezelfde regels als bij een algehele gemeenschap van goederen.
Huwelijkse voorwaarden
Bent u getrouwd onder huwelijkse voorwaarden? Dan is de woning van degene op wiens naam het huis staat. Is het huis samen gekocht? Dan gelden dezelfde regels als bij een echtscheiding van een huwelijk met algehele gemeenschap van goederen.
Hier kunt u natuurlijk van afwijken door samen nieuwe afspraken te maken over deze verdeling. Zo komt het soms voor dat de eigenaar van de woning besluit dat zijn ex-partner er in het belang van de kinderen, met de kinderen mag blijven wonen. Een degelijke regeling heeft meestal invloed op de kinderalimentatie.
Afspraken maken via advocaat
Soms lopen de spanningen tijdens een scheiding hoog op, waardoor het lastig is om samen afspraken te maken. In dat geval kunt u een mediator of advocaat inschakelen die u kan helpen met gesprekken of onderhandelingen over de koopwoning.
Het voordeel van een advocaat is dat deze u ook meteen kan helpen met het indienen van het verzoekschrift tot echtscheiding bij de rechter. Hiervoor heeft u namelijk een advocaat nodig.
Echtscheidingsadvocaat met vaste lage prijzen
Bent u getrouwd in gemeenschap van goederen en gaat u scheiden? Dan is het verstandig om tijdig een ervaren echtscheidingsadvocaat in te schakelen. Deze staat u bij gedurende het gehele scheidingsproces, waaronder juridische kwesties met betrekking tot de verdeling van bezittingen, waaronder de woning. De ervaren advocaten van De Scheidingsadvocaat helpt u graag. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of meer informatie.