voorlopige-voorzieningen

Voorlopige voorzieningen bij een echtscheiding

Een scheidingsprocedure is een lang traject. Het duurt minstens enkele maanden tot een scheiding afgewikkeld is, in sommige gevallen duurt het zelfs jaren. Hoelang een scheidingstraject duurt is afhankelijk van de mate van overeenstemming tussen de gehuwden.

Tijdelijke regeling treffen: de voorlopige voorziening

Wanneer het niet lukt om samen afspraken te maken, kan dit grote invloed hebben op het dagelijks leven. Een niet-afgewikkelde scheiding geeft een grote financiële en soms ook emotionele druk.

Gelukkig is het mogelijk een tijdelijke regeling te treffen. Dankzij een tijdelijke regeling kunt u en ‘voorlopige’ verdeling maken en hanteren, tot het definitieve besluit (de uitspraak van de rechter) is gevallen.

Een veelvoorkomende tijdelijke regeling is het toepassen van voorlopige voorziening.

De voorlopige voorziening bij een scheiding

Wil je snel afspraken rond uw scheiding afstemmen, en lukt dat niet gezamenlijk? Dan kunt je een advocaat inschakelen om bij de rechtbank om ‘voorlopige voorziening’ te verzoeken. De rechter stemt dan in met een tijdelijke regeling, tot het officiële echtscheidingsverzoek wordt ingediend. Ook dit echtscheidingsverzoek dient altijd door een advocaat bij de rechter te worden ingediend.

Nadat een rechter een voorlopige voorziening heeft toegewezen, moet er binnen vier weken een echtscheidingsaanvraag bij de rechtbank worden ingediend. Gebeurt dit niet, dan vervalt de voorlopige voorziening.

Huwelijkse voorwaarden

Een verzoek tot het treffen van voorlopige voorziening is enkel van toepassing op een huwelijk volgens huwelijkse voorwaarden.

Bij deze samenlevingsvorm heeft u de plicht om uw boedel en schulden te verdelen volgens de huwelijksakte. Een voorlopige voorziening maakt hier een soort voorschot op.

Wat wordt er afgestemd in een voorlopige voorziening?

Onderwerpen waar u een voorlopige voorziening van de rechter op wilt ontvangen, vraagt u aan met uw advocaat.

Er zijn verschillende belangrijke onderwerpen bij een scheiding, waar de voorlopige voorziening (tijdelijk) uitsluitsel over kan geven. Bijvoorbeeld:

  • Het (exclusief) gebruik van de echtelijke woning
  • De omgangregeling tussen ouders en kinderen
  • Bepaalde goederen die nodig zijn voor dagelijks gebruik, bijvoorbeeld een gezamenlijke auto of werkruimte.

Voorlopige voorziening aanvragen?

Bent u bezig met (het voorbereiden van) een scheidingsprocedure en kunt u de hulp van een ervaren scheidingsadvocaat gebruiken? Neem dan direct contact op met een ervaren advocaat van De Scheidingsadvocaat. Wij hanteren vaste prijzen voor elk onderdeel. Ook het treffen een voorlopige voorziening staat in onze prijslijst. Krijg juridisch advies van onze echtscheidingsadvocaat in Utrecht.