03 aug Verzwegen vermogen bij echtscheiding: waar heb ik recht op?
Wanneer een huwelijk eindigt in een echtscheiding, moeten gemeenschappelijke bezittingen worden verdeeld. Dit is maatwerk: het vermogen staat immers niet enkel op een bankrekening, maar is ook verdeeld over grote en kleinere bezittingen als het huis, de auto of het servies. Het in kaart brengen van bezit moet grondig en secuur gedaan worden, om fouten te voorkomen.
Bij een goede inventarisatie komt al het gezamenlijk vermogen op tafel. Toch kan het zijn dat niet alles transparant wordt. Wat als uw (ex-)partner een gedeelte van het vermogen verzwijgt?
Verzwijgen van vermogen bij een echtscheiding is niet toegestaan
Het is niet toegestaan om vermogen te verzwijgen bij het maken van een boedelverdeling na een huwelijk in gemeenschap van goederen.
Wanneer uitkomt dat dit toch gebeurd is, kan de benadeelde zelfs aanspraak maken op het volledige verzwegen bedrag. Het opzettelijk verzwijgen van vermogen is dus een groot risico.
Wanneer is er sprake van het ‘verzwijgen’ van vermogen?
Er is sprake van verzwegen vermogen wanneer een gedeelte van het vermogen door een van de partners opzettelijk niet is opgenomen in de boedelverdeling. Het is een uitdaging om hier aanspraak op te maken: naast het feit dat het bestaan van het vermogen bewezen moet worden, is het ook nodig om aan te tonen dat dit met opzet verzwegen is.
In meeste gerechtelijke uitspraken rondom verzwegen vermogen is er sprake van een geldbedrag dat achtergehouden is. Een geheime (buitenlandse) spaarrekening die ook tijdens het huwelijk niet is gedeeld, bijvoorbeeld. Echter, wanneer u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, vallen ook geheimgehouden spaarrekeningen onder het gezamenlijk vermogen.
Aanspraak maken op verzwegen vermogen?
U heeft de hulp van een advocaat nodig om aanspraak te maken op verborgen vermogen. U kunt de advocaat inschakelen die ook uw echtscheiding heeft afgewikkeld, maar dit is niet verplicht. Een advocaat kan u helpen het vermogen op te eisen bij uw ex-partner.
Schakel een scheidingsadvocaat in
De advocaten van De Scheidingsadvocaat zijn ervaren en betrokken familierechtadvocaten. Wij kunnen u ondersteunen bij allerlei familierechtprocedures. Heeft uw (ex)partner bewust een vermogensdeel verzwegen? Neem dan contact op voor een kennismakingsgesprek of meer informatie. Dat kan gemakkelijk via ons contactformulier of door direct te bellen naar 030 743 74 95. Wij zijn uw betrouwbare echtscheidingsadvocaten in Utrecht.