verdelen-inboedel

Tips voor het verdelen van de inboedel bij een scheiding

Een scheiding heeft grote gevolgen voor u en uw partner. Er moet een hoop geregeld worden en jullie moeten beslissingen maken over het verdelen van de inboedel.

Al jullie in volledige gemeenschap van goederen zijn getrouwd, zijn alle bezittingen van jullie samen en krijgen jullie dus allebei de helft van de inboedel. In de praktijk blijkt het lastig om alles 50/50 te verdelen. De verdeling van de inboedel is meestal gemakkelijker bij een beperkte gemeenschap van goederen of als er huwelijkse voorwaarden zijn opgemaakt.

In deze blog geef ik u 5 tips voor het verdelen van de inboedel bij een scheiding.

1. Maak een lijst van alle spullen

Begin met het maken van een lijst met alle spullen, bijvoorbeeld in een Excel sheet. Noteer bij de spullen die je graag zou willen hebben je naam. Vraag je partner hetzelfde te doen. Vaak blijft er dan nog maar een kleine lijst over met bezittingen die jullie allebei willen hebben.

Probeer bij het opstellen van de lijst rekening te houden met verknochte spullen. Bepaalde sieraden of spullen die verkregen zijn via erfenissen kunnen aan u of uw partner verknocht zijn. Houd deze spullen apart en gun uw partner de spullen waar hij of zij verknocht aan is. Zo voorkomt u ruzies en verloopt de scheiding vaak soepeler.

Lees ook: 5 tips voor een echtscheiding zonder ruzie.

2. Bepaal de waarde van de spullen

Nadat jullie bepaald hebben wie welke spullen graag wil hebben, is het verstandig om de waarde van de spullen te bepalen. Dit kan een uitdaging zijn bij spullen die verouderd zijn en waarvan de nieuwprijs dus veel hoger ligt. Toch is het verstandig om zoveel mogelijk van de aanschafwaarde uit te gaan. Degene die de spullen opnieuw moet kopen, krijgt namelijk te maken met deze aanschafwaarde.

Nadat de waarde en verdeling bepaald is, kan het verschil met geld gecompenseerd worden. Jullie kunnen ook sommige spullen opnieuw verdelen om zo tot een eerlijke verdeling te komen.

3. Houd rekening met de kinderen

Als u minderjarige kinderen heeft, dient u hier rekening mee te houden bij het verdelen van de spullen. Bij welke ouder gaan de kinderen hoofdzakelijk wonen? Welke spullen hebben zij daar nodig of gebruiken ze graag? Moeten er nieuwe spullen aangeschaft worden voor de kinderen?

Betrek uw kinderen ook bij deze verdeling. Vraag ze welke spullen ze graag bij welke ouder willen hebben.

4. Verdeling maken via advocaat

Soms is het lastig om in goed overleg samen tot een eerlijke verdeling van de inboedel te komen. In dat geval kunt u een mediator of advocaat inschakelen die u kan helpen met gesprekken of onderhandelingen over de inboedel.

Komen jullie er nog steeds niet uit? Dan kunnen jullie ook de rechter hierover laten beslissen. Aan de hand van jullie voorstel zal de rechter proberen de inboedel zo eerlijk mogelijk te verdelen.

5. Vastleggen in convenant

Nadat een verdeling is afgesproken kunnen de afspraken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Dit convenant kunt u door de rechter laten bekrachtigen. De afspraken worden dan rechtens afdwingbaar wat inhoudt dat als u of uw partner de afspraken niet nakomt, er een deurwaarder kan worden ingeschakeld om ervoor te zorgen dat dit alsnog gebeurt.

Echtscheidingsadvocaat met vaste prijzen

Bent u getrouwd in (beperkte) gemeenschap van goederen en gaat u scheiden? Dan is het verstandig om tijdig een ervaren echtscheidingsadvocaat in te schakelen. Deze staat u bij gedurende het gehele scheidingsproces, waaronder juridische kwesties met betrekking tot de verdeling van de inboedel.

De ervaren advocaten van De Scheidingsadvocaat helpen u graag. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of meer informatie.