Wanneer is dat officieel?

Scheiden | Wanneer is dat officieel?

Nadat de rechter een scheiding heeft uitgesproken bent u nog niet officieel gescheiden. Hiervoor is nog een handeling nodig. De echtscheiding moet namelijk worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Dit moet binnen negen maanden nadat de rechter de echtscheiding heeft uitgesproken. Gebeurt dat niet op tijd, dan moet de hele echtscheidingsprocedure opnieuw worden gevoerd.

Heeft u vragen over uw scheiding? Neem contact op met De Scheidingsadvocaat. Dat kan via ons contactformulier of door direct te bellen naar 030 743 74 95.

 

Akte van berusting

De scheidingsadvocaat zal u en uw ex-partner verzoeken om een akte van berusting te tekenen. In deze akte verklaart u het eens te zijn met het feit dat de rechter de echtscheiding heeft uitgesproken. Hierin verzoekt u de ambtenaar van de burgerlijke stand ook om de echtscheiding in de registers van de burgerlijke stand te schrijven. De ambtenaar van de burgerlijke stand zal uw echtscheiding inschrijven wanneer hij deze akte via de advocaat zowel van u als uw ex-partner ontvangt.

 

Soms tekent één van de twee ex-partners de akte niet. De echtscheiding kan dan pas worden ingeschreven wanneer geen van de twee ex-partners tegen de echtscheiding zelf in hoger beroep is gegaan. Dit wordt pas drie maanden nadat de rechter de echtscheiding heeft uitgesproken duidelijk. Als één van de twee de akte niet tekent, duurt het dus nog even voordat de echtscheiding definitief is.

 

Kan ik in hoger beroep nadat ik de akte van berusting heb getekend?

In de akte van berusting verklaart u alleen dat je tegen de scheiding zelf niet in hoger beroep gaat. Ook na het tekenen van de akte, kunt u in hoger beroep gaan wanneer u het niet eens bent met het oordeel van de rechtbank over bijvoorbeeld de alimentatie of de verdeling van schulden of bezittingen. U kunt de akte van berusting in bijna alle gevallen veilig tekenen, ook wanneer u nog in hoger beroep wilt gaan.

 

Waarom wordt de akte van berusting soms niet getekend?

Vaak bepaalt de rechter dat de alimentatie pas gaat lopen op het moment dat de uitspraak wordt ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Voor degene die de alimentatie dan moet betalen, kan het dan bijvoorbeeld voordelig zijn om de akte van berusting niet te tekenen. In dat geval kan de echtscheiding namelijk pas later worden ingeschreven en dat scheelt voor de betalende ex-partner toch een aantal maanden alimentatie.

Krijg juridisch advies van onze echtscheidingsadvocaat in Utrecht.