gevolgen-vreemdgaan-scheiding

Zijn er financiële gevolgen van vreemdgaan bij een echtscheiding?

Vreemdgaan is een veelvoorkomende redenen om een relatie te beëindigen. Ook huwelijken stranden vaak om deze reden. In dit blog beantwoorden we de vraag: heeft overspel financiële consequenties bij een echtscheiding?

Heeft u vragen over de rol van overspel bij het afwikkelen van een echtscheiding? Neem contact op met De Scheidingsadvocaat. Dat kan via ons contactformulier of door direct te bellen naar 030 743 74 95.

Financiële gevolgen vreemdgaan

Vreemdgaan heeft meestal geen verdergaande financiële gevolgen voor de echtscheiding in vergelijking met een echtscheiding waar geen sprake is van overspel.

Indien er sprake is van wangedrag kunnen er wel gevolgen zijn voor de alimentatie. Over het algemeen wordt overspel niet snel aangemerkt als wangedrag.

Voorbeelden van wangedrag tijdens het huwelijk zijn:

  • Onterechte beschuldigingen van seksueel misbruik
  • Ernstige mishandeling
  • Zeer vergaande stalking

Er zijn enkele rechtszaken in Nederland geweest waar vreemdgaan wel werd aangemerkt als wangedrag. Zo werd het verzoek tot partner- en kinderalimentatie door een vrouw die jarenlang buitenechtelijke relaties had, waaruit ook kinderen waren geboren, in 2010 afgewezen door het Hof Den Bosch. De echtgenoot was niet de biologische vader, maar was tijdens het huwelijk in de waan gelaten dat hij dit wel was. Volgens het Hof past het gedrag van de vrouw niet bij het vragen van een financiële bijdrage.

Kinderalimentatie en vreemdgaan

In bovenstaand voorbeeld is er volgens het Hof sprake van wangedrag. De vrouw had daarom geen recht op zowel partneralimentatie als kinderalimentatie.

Vreemdgaan kan ook gevolgen hebben voor de kinderalimentatie zonder dat er sprake is van wangedrag.

Stel, u bent tijdens het huwelijk vreemdgegaan en bent zwanger geraakt van uw minnaar, dan heeft u mogelijk geen recht op kinderalimentatie als u scheidt van uw partner. Hij dient dan wel via een DNA-onderzoek te kunnen aantonen dat hij niet de biologische vader is.

Op basis van de wet geldt er namelijk een onderhoudsplicht voor de verwekker. Zo is een vader die een kind verwekt tijdens een onenightstand ook verplicht om alimentatie te betalen. Dit geldt ook als hij het kind niet erkend heeft.

Lees ook: Zwanger na een onenightstand: is de vader straks alimentatieplichtig?

Familierechtadvocaat Utrecht

Heeft u nog vragen over scheiden en de financiële gevolgen daarvan? Of bent u op zoek naar een ervaren advocaat voor familierechtprocedures?

De Scheidingsadvocaat biedt u de juiste hulp met een ervaren familierechtadvocaat, die u kan bijstaan in het voltrekken van uw scheiding. Neem contact met ons op via ons  contactformulier of door direct te bellen naar 030 743 74 95 . Krijg juridisch advies van onze echtscheidingsadvocaat in Utrecht.