Waar moet je wonen na de scheiding?

Een scheiding is al ingrijpend genoeg, maar de vraag Waar ga ik wonen? kan de situatie nog complexer maken. De woningmarkt zit vast, huurprijzen rijzen de pan uit en een nieuwe hypotheek afsluiten is niet altijd vanzelfsprekend. 

Toch zijn er vaak meer opties dan je denkt. Door inzicht te krijgen in je financiële situatie en creatief naar oplossingen te kijken, kun je stappen zetten naar een nieuwe woonsituatie.

Op deze pagina lees je welke woonopties je hebt na een scheiding, hoe je een urgentieverklaring kunt aanvragen, of je in de gezamenlijke woning kunt blijven en welke tijdelijke oplossingen mogelijk zijn.

1. Blijven in de gezamenlijke woning

Als jij of je ex-partner in de huidige woning wil blijven, zijn er een paar belangrijke punten om rekening mee te houden:

  • Uitkopen van je ex-partner – Dit is alleen mogelijk als je voldoende financiële middelen hebt of een hypotheekverstrekker bereid is je een hogere hypotheek te geven.
  • Beheertoets – Hypotheekverstrekkers hanteren normaal gesproken strikte leennormen, maar na een scheiding kan in sommige gevallen een ‘beheertoets’ worden toegepast. Dit maakt het makkelijker om de hypotheek op één naam voort te zetten.
  • Aansprakelijkheid – Als je de woning overneemt, moet je ex-partner ontslagen worden uit de hoofdelijke aansprakelijkheid van de hypotheek. Dit kan juridische en fiscale consequenties hebben.

2. Huren: sociale of vrije sector?

Als blijven in de koopwoning geen optie is, moet je op zoek naar een huurwoning. Dit brengt de nodige uitdagingen met zich mee:

  • Sociale huur: Kom je in aanmerking voor een sociale huurwoning? Hiervoor gelden inkomensgrenzen en je moet vaak al jaren ingeschreven staan bij een woningcorporatie. In sommige gevallen kun je een urgentieverklaring aanvragen bij de gemeente, bijvoorbeeld als er minderjarige kinderen in het spel zijn.
  • Vrije sector: Particuliere huur is een alternatief, maar de huurprijzen zijn hoog. Banken houden bovendien rekening met deze huurkosten bij het verstrekken van een nieuwe hypotheek, wat je toekomstplannen kan beïnvloeden.

3. Tijdelijke woonoplossingen

Als je direct na de scheiding geen permanente woonruimte kunt vinden, zijn er verschillende tijdelijke oplossingen:

  • Logeren bij familie of vrienden: Dit kan een tijdelijke oplossing zijn, maar brengt emotionele en praktische uitdagingen met zich mee.
  • Anti-kraak wonen: Vaak een goedkope optie, maar met weinig zekerheid.
  • Vakantiewoningen, Airbnb of short-stay verhuur: Snelle oplossing, maar doorgaans kostbaar.

4. De woning tijdelijk onverdeeld laten

Soms is het praktisch om de woning voorlopig gezamenlijk te houden, bijvoorbeeld als beide partners nog geen alternatieve woonruimte hebben. Dit heet onverdeeld laten en heeft een aantal voor- en nadelen:

  • Je hoeft niet direct te verhuizen of de woning onder druk te verkopen.
  • Financieel kan het rust geven, zeker als de woningwaarde stijgt.
  • Je blijft samen verantwoordelijk voor de kosten van de woning.
  • Beperkte hypotheekrenteaftrek op termijn.

5. Birdnesting: een alternatieve oplossing voor ouders

Voor gescheiden ouders die de kinderen zoveel mogelijk stabiliteit willen bieden, kan birdnesting een optie zijn. Hierbij blijven de kinderen in de woning en wisselen de ouders af. De ouder die niet in huis verblijft, zoekt tijdelijk onderdak elders, bijvoorbeeld bij familie of in een tweede huurwoning. Dit kan een oplossing zijn, maar vereist goede afspraken over financiën, planning en communicatie.

Welke woonoplossing past bij jouw situatie? Ontvang juridisch advies

De woningmarkt is krap, maar dat betekent niet dat je vastzit. Door tijdig inzicht te krijgen in je financiële situatie en creatief naar oplossingen te kijken, zijn er vaak meer mogelijkheden dan je denkt.

Wil je weten wat jouw opties zijn? Neem dan contact op voor een kennismakingsgesprek of meer informatie via ons contactformulier of door direct te bellen naar 030 743 74 95.