Partneralimentatie

Partneralimentatie: hoe werkt het?

Als u gaat scheiden, moet u met verschillende zaken rekening houden. Zo kan het zijn dat u of uw ex-partner ineens niet meer rond kan komen. In dat geval moet er door één van beiden partneralimentatie betaald gaan worden. U leest hieronder hoe dit in zijn werk gaat.

Heeft u vragen voor een van onze familierechtadvocaten? Neem contact op. Dat kan via ons contactformulier of door direct te bellen naar 030 743 74 95.

Wat is alimentatie?

Alimentatie is een financiële bijdrage aan kosten van levensonderhoud na een scheiding. De partner met de meeste financiële draagkracht is verplicht om alimentatie te betalen aan de partner met de minste financiële draagkracht.

Een bekende vorm van alimentatie is kinderalimentatie; één van de ouders is dan verplicht een financiële bijdrage te doen voor het levensonderhoud van de kinderen. Kinderalimentatie gaat altijd voor andere soorten alimentaties.

Partneralimentatie

Naast kinderalimentatie bestaat dus ook partneralimentatie. Als één van beide (ex-)partners financieel rond kan komen, kan het zo zijn dat de andere (ex-)partner alimentatie moet betalen.

Is er geen sprake van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap? Dan geldt partneralimentatie alleen als dit is vastgesteld in de samenlevingsovereenkomst.

Alimentatieplicht

Er kan gekozen worden om af te zien van partneralimentatie, als beide (ex-)partners financieel in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Het afzien van de alimentatie kan dan vastgesteld worden in het echtscheidingsconvenant.

In sommige gevallen kan niet afgezien worden van partneralimentatie. Dit is het geval als één van beide (ex-)partners niet in hun eigen levensonderhoud kan voorzien, en dus aanspraak wil maken op een bijstandsuitkering. Als er toch voor gekozen wordt om dit wel te doen, kan het zo zijn dat de gemeente het bedrag aan partneralimentatie verhaalt op de partner die dit had moeten betalen.

Hoeveel partneralimentatie?

De hoogte van de partneralimentatie kan op verschillende manieren berekend worden:

  • U kunt een overeenstemming bereiken met uw (ex-)partner over het bedrag;
  • U kunt een berekening maken bij het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen;
  • Een rechter kan beoordelen wat de hoogte van de partneralimentatie is.

Alimentatiebedragen worden elk jaar aangepast aan de loonstijgingen voor dat jaar. Dit wordt ook wel indexering van alimentatie genoemd. De alimentatiebedragen worden in november vastgesteld en gaan per 1 januari van het nieuwe jaar in.

Kiest u ervoor om, samen met uw (ex-)partner, zelf een overeenstemming te bereiken over het bedrag? Lees dan ons blog: Alimentatie bepalen? 3 tips voor het maken van goede afspraken.

Wat is de duur van partneralimentatie?

Als u en uw (ex-)partner niks hebben afgesproken over de duur van de partneralimentatie, dan gelden de wettelijke regels. Als er sprake is van een echtscheiding na 1 januari 2020, dan gelden hier nieuwe regels voor. De wettelijke duur van de partneralimentatie is gelijk aan het aantal jaren huwelijk of geregistreerd partnerschap, gedeeld door twee. Het maximum aantal jaren dat er partneralimentatie betaald hoeft te worden, is 5 jaar.

Was u 4 jaar getrouwd? Dan moet er 2 jaar partneralimentatie betaald worden. Had u 12 jaar een geregistreerd partnerschap? Dan dient er maximaal 5 jaar partneralimentatie betaald te worden.

Beëindiging partneralimentatie

Er is een aantal situaties waarbij de partneralimentatie eindigt. Deze zijn als volgt:

  • De afgesproken of wettelijke termijn verloopt;
  • Eén van (ex-)beide partners overlijdt;
  • De ontvanger van de alimentatie trouwt opnieuw, gaat samenwonen of gaat een geregistreerd partnerschap aan;
  • De ontvanger verdient zelf genoeg om in het eigen levensonderhoud te voorzien.

 

Hulp bij partneralimentatie

Heeft u vragen over het betalen of ontvangen van alimentatie? De familierechtadvocaten van De Scheidingsadvocaat helpen u graag. Wist u dat wij transparante vaste prijzen hanteren voor onze dienstverlening?

Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of meer informatie. Dat kan via ons contactformulier of door direct te bellen naar 030 743 74 95.