22 jan 5 nuttige tips om het ouderschapsplan op te stellen
Als u gaat scheiden van uw partner waarmee u minderjarige kinderen heeft, dan bent u verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Dit is ook verplicht bij het beëindigen van een geregistreerd partnerschap met minderjarige kinderen en het eindigen van een relatie waarin u gezamenlijk gezag over de kinderen heeft.
In het ouderschapsplan staan regelingen met betrekking tot de zorg over de kinderen. Aangezien er bij een scheiding of beëindiging van een relatie vaak veel emoties komen kijken, kan het lastig zijn om samen tot een goed ouderschapsplan te komen. Bovendien spelen er vaak ook belangen van andere familieleden, zoals opa’s, en oma’s, wat het nog ingewikkelder kan maken om goede afspraken te maken. In deze blog geef ik u daarom een aantal handige tips die u kunnen helpen bij het opstellen van het ouderschapsplan.
1. Begin met de verplichte onderdelen
Het ouderschapsplan moet een aantal verplichte onderdelen bevatten. Zorg dus altijd dat u samen met uw partner het eerste over deze zaken nadenkt. U kunt deze daarna aanvullen met andere zaken die jullie belangrijk vinden. De volgende onderdelen zijn verplicht:
- Afspraken over de verdeling van zorg en opvoedtaken. Hierin moet ook worden opgenomen hoe de omgang wordt geregeld en wat de hoofdverblijfplaats van de kinderen wordt.
- Afspraken over de informatie-uitwisseling van belangrijke onderwerpen die met de kinderen te maken hebben.
- Afspraken over de kinderalimentatie en verdeling van kosten.
Naast deze afspraken bent u vrij om zelf nog andere zaken op te nemen die jullie belangrijk vinden. Bijvoorbeeld afspraken over straffen, huisdieren, zakgeld, bedtijd, kleding etc.
2. Zorg voor gedetailleerde afspraken
Zorg dat de afspraken concreet en gedetailleerd beschreven staan. Vermeld bij afspraken over het ophalen van de kinderen bijvoorbeeld ook het tijdstip. Verder is het ook verstandig om duidelijk op te nemen bij wie de kinderen zijn op bepaalde feestdagen en tijdens vakanties. Vage afspraken leiden vaak tot misverstanden en conflicten. Bovendien heeft u met gedetailleerde afspraken altijd iets om op terug te vallen als de communicatie tussen u en uw ex-partner niet lekker verloopt.
3. Overleg en stel het ouderschapsplan samen op
Hoewel bij een scheiding emoties af en toe de overhand krijgen, is het in het belang van de kinderen altijd belangrijk om goed te blijven communiceren en dus ook gezamenlijk het ouderschapsplan op te stellen. Het is namelijk erg belangrijk dat jullie het samen eens zijn over de afspraken.
Indien het ouderschapsplan eenzijdig wordt opgesteld en de andere partij dient akkoord te gaan, ontstaan vaak conflicten. Het kan daarna lastig zijn om alsnog tot gezamenlijke afspraken te komen. Probeer ruzies daarom zoveel mogelijk te voorkomen. Lees ook: 5 tips voor een echtscheiding zonder ruzie.
4. Betrek uw kinderen bij het ouderschapsplan
Het is wettelijk verplicht om uw kinderen te betrekken bij het opstellen van het ouderschapsplan. Vergeet dit dan ook niet. Houd hier echter wel rekening met de leeftijd van uw kinderen. Spreek met ze over hun wensen en verwachtingen, maar laat ze geen grote beslissingen nemen. Uw kinderen moeten niet het gevoel krijgen dat ze moeten kiezen tussen u en uw ex-partner. Betrek ze dus alleen op het moment dat jullie beiden in een rustig vaarwater zitten.
5. Schakel een echtscheidingsadvocaat in
Een goede echtscheidingsadvocaat kan u helpen met het maken van een op maat gemaakt ouderschapsplan. Er wordt dan met u meegedacht over het vinden van een oplossing die voor beide partijen werkbaar is. Ook kan een advocaat u adviseren indien er achteraf afspraken gewijzigd moeten worden.
Echtscheidingsadvocaat met vaste prijzen
De familierechtadvocaten die zijn aangesloten bij De Scheidingsadvocaat zijn allen ervaren en betrokken familierechtadvocaten, die de belangen van kinderen in een scheiding centraal stellen.
Ben u op zoek naar een echtscheidingsadvocaat of heeft u hulp nodig met het opstellen van het ouderschapsplan? Neem dan contact op voor een kennismakingsgesprek of meer informatie.